MIKÄ ON SUKUPUOLIHERPES?

Herpes Genitalis tai sukupuoliherpes, on suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä tarttuva sukupuolitauti, herpes. Sukupuoliherpes, HSV-2 on herpesvirus joka asettuu sukupuolielimiin ja puhjetessaan aiheuttaa erittäin kivuliaita rakkuloita ja haavaumia. HSV-2, Herpes Simplex Virus type 2 on vastaava kuin HSV-1.

Tiesitkö että:

  • Jopa 20% suomalaisista aikuisista on saanut HSV-2-tartunnan.
  • Sukupuoliherpeksen virallinen nimi on Herpes Genitalis.
  • Herpes Genitalis tai sukuelinherpes on sukupuolitauti, joka on tyypillisesti HSV-2-viruksen aiheuttama ja toisiksi laajimmin levinnyt herpesvirus.
  • HSV-2 tarttuu lähtökohtaisesti suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä

  • Herpes aiheuttaa rakkuloita ja haavaumia sukupuolielimiin, mutta myös muualle kehoon.
  • Herpes saattaa tarttua myös suuseksissä, jolloin herpesvirus voi siirtyä suulta sukupuolielimiin ja päinvastoin
Sukupuoliherpes - herpes sukuelimissä.

SUKUPUOLIHERPES

Sukupuolitautina kulkeutuvan sukupuoliherpeksen tai sukuelinherpeksen lääketieteellinen termi on Herpes Genitalis, jolla tarkoitetaan herpesvirusta joka tarttuu iho – ja limakalvoille sukupuolielimissä ja niiden lähialueella. Lähes joka viides suomalainen on saanut HSV-2-tartunnan.

Sukupuoliherpeksen puhkeaminen on tartunnan jälkeen hyvin yksilöllistä. Herpeksen itämisaika on muutamasta päivästä muutamaan viikkoon HSV-2 ensitartunnan jälkeen. Näin ollen ensioireiden aika tartunnasta saattaa vaihdella.

Onko minulla sukupuoliherpes?

Jos sinulla on syytä epäillä herpestartuntaa on aina aihetta käydä lääkärillä tarkistuttamassa asia. Lääkäri näkee usein melko nopeasti jos kyseessä on herpes, mutta herpesviruksen toteaminen tehdään usein joko pyyhkäisy testillä tai verikokeella, jotta voidaan olla 100% varmoja.

On olemassa monia paikkoja joissa voi käydä sukupuolitautitesteissä, joten ota yhteyttä lähimpään lääkäriin jos haluat käydä testissä.