MIKÄ ON HUULIHERPES TAI YSKÄNROKKO?

Tiesitkö että:

  • Huuliherpes on hyvin yleinen vaiva ja arviolta 50-100% aikuisväestöstä kantaa tietoisesti tai tietämättään huuliherpesvirusta, HSV-1.
  • HSV-1 on herpesviruksen laajimmin levinnyt virus.
  • Huuliherpestä kutsutaan usein nimellä yskänrokko. Huuliherpes on Herpes Simplex Virus 1-viruksen aiheuttama sairaus, joka tunnetaan myös lääketieteessä nimellä HSV-1 tai Herpes Labialis.
  • Maailmanlaajuisesti arviolta 4 miljardilla ihmisellä on HSV-1 virus.
  • Yskänrokkohaavaumat ja rakkulat voivat esiintyä myös muualla kasvoissa ja kehossa.
  • Huuliherpes tai yskänrokko tarttuu usein suutelun ja koskettelun yhteydessä.
Herpes nenässä.

HUULIHERPES & YSKÄNROKKO – HSV-1, HERPES SIMPLEX VIRUS 1, HERPES LABIALIS

Mikä on yskänrokon ja huuliherpeksen ero?

Kyseessä on yksi ja sama HSV-1 virus, mutta yskänrokko saattaa kuulostaa monen korvaan vähemmän kiusalliselta eikä sitä yhdistetä niin nopeasti samannimiseen sukupuolitautiin, herpekseen.

Huuliherpes ja yskänrokko ovat kuitenkin saman viruksen aiheuttamia sairauksia, jotka ilmenevät etenkin huulien ympärille ilmestyvinä rakkuloina ja haavaumina.

HSV-1 viruksesta voit lukea lisää täältä.

Huuliherpeksen monta nimeä

Huuliherpeksellä on monta nimeä, joista yleisin on varmasti huuliherpes tai yskänrokko. Monet jotka sairastavat huuliherpestä voivat varmasti kertoa kuinka häiritseviä suun ympärillä olevat haavaumat tai rakkulat ovat, kun on muuten täysin terve. Huuliherpes on monelle myös kiusallinen sairaus sen kosmeettisen haitan vuoksi.

Laajasti levinnyt herpesvirus on myös yksi maailman helpoimmin tarttuvista ja virus säilyy kehossa koko elämän.

HSV-1-viruksella on normaalissa puheessa kahta eri nimeä ja sana yskänrokko viittaa viruksen herkkään tarttumisriskiin. Huuliherpes tai yskänrokko tarttuu pisara – ja kosketustartunnalla ja ilmenee rakkuloina, josta yskänrokko sai nimensä.

HSV-1-virus puhkeaa myös helposti flunssan tai muun taudin yhteydessä, jolloin vastustuskyky tai immuunijärjestelmä on tavallista heikompi.

Herpes Simplex viruksen tarttuminen

Herpesvirus tai HSV-1 on hermostoon asettuva virus, jolle ei ole vielä tänä päivänä täydellistä hoitokeinoa, joka poistaisi viruksen kehosta. Herpes on erittäin herkästi tarttuva virus, joka näkyy ympäri maailman, sosiaalisesta asemasta, yhteisöstä tai väestöstä huolimatta. Herpes on monille kiusallinen vaiva, joka ei kuitenkaan liity millään tavalla henkilökohtaiseen hygieniaan tai sen laiminlyöntiin. Jos sinulla on puhjennut herpes on luonnollisesti tärkeää ylläpitää hyvää henkilökohtaista hygieniaa. Vältä intiimiä kanssakäymistä henkilöiden kanssa, jolla on herpes. Jos sinulla itselläsi on herpes, muista ahkera käsienpesu, pidä tulehtunut alue puhtaana ja vältä rakkuloiden tai haavojen koskettamista.

Voiko kuka vain saada huuliherpeksen?

Vastaus on kyllä – kuka vain voi saada yskänrokko – tai herpesvirustartunnan. HSV-1 on laajalti levinnyt virus, joka löytyy ympäri maailman, kaiken ikäisiltä ihmisiltä. Maailmanlaajuinen viruksen tartunnan määrä on huikean suuri – vuonna 2012 World Health Organisation (WHO) mukaan HSV-1-tartuntoja oli lähes 3,7 miljardilla, alle 50-vuotiailla ihmisillä maailmassa.

Tänä päivänä voidaan helposti todeta että tartuntojen määrä on kasvanut ja herpesvirus on entistä laajemmin levinnyt. Arviolta jopa 50-100% suomalaisesta väestöstä kantaa tänä päivänä herpesvirusta.

Oletko saanut huuliherpeksen?

Kun olet saanut ikäviä rakkuloita ja haavaumia aiheuttavan huuliherpes – tai yskänrokko-tartunnan, on virus asettunut hermostoon, jossa se voi olla lepotilassa ja huomaamattomana jopa vuosien ajan, ilman minkäänlaista oireilua. Monet jotka ovat saaneet virustartunnan eivät välttämättä koskaan huomaa sitä, koska virus ei oireile. Useimmat saavat virustartunnan lapsina tai nuorina. Virus saattaa olla kehossa passiivisena pitkään, ennen kuin oireet puhkeavat ja siksi monet saattavat kantaa virusta tietämättään. Herpesviruksen oireet puhkeavat usein stressin, sairauden tai muun vastustuskykyä heikentävän syyn johdosta. Suurin osa kaikista HSV-1-tartunnoista ovat huuliherpes-oireita, mutta herpesvirus saattaa puhjeta myös muualla kasvoissa tai vartalossa. Ei siis ole epätodennäköistä että saat rakkulan tai haavauman nenään, silmään tai leukaan, mutta tämä on täysin normaali osa viruksen puhkeamista.

Ainoastaan lääkäri voi varmistaa herpesviruksen tavallisella verikokeella, vaikka sinulla olisi näkyviä herpesoireita. Jos epäilet herpestartuntaa, suosittelemme käymään lääkärin vastaanotolla, jossa lääkäri voi ottaa verikokeen ja saada vastauksen siihen, onko sinulla herpesvirus. Puhjennut huuliherpes tai yskänrokko on kuitenkin melko helppo huomata, koska herpeksen oireisiin kuuluvat nesterakkulat, jotka rikkoutuessaan muodostavat kipeitä haavaumia, joita kutsutaan myös yskänrokoksi.

Mitkä ovat huuliherpeksen oireet?

Herpeksen alkuoireita ovat kihelmöinti sekä pistävä tai polttava tunne, joka usein kohdistuu alueelle johon rakkula tai rakkulat ilmestyvät. Alkupistelyn jälkeen herpesrakkula ilmestyy usein vain muutamassa tunnissa.

Normaali huuliherpeksen itämisaika on noin 3 viikkoa tartunnasta ja herpesoireet helpottavat usein muutamassa viikossa. Yleinen kesto herpeksen puhkeamiselle on 7-10 päivää, jonka aikana haavaumat paranevat itsestään, jos niitä ei kosketella tarpeettomasti.

Miksi huuliherpes toistuu?

Usein kasvoilla esiintyvä HSV-1-virus (90% kaikista tapauksista) tai HSV-2 (10%) tarttuu kosketuksella, suutelemalla tai muun fyysisen kosketuksen aikana. Ensitartunnan jälkeen herpesvirus asettuu hermostoon, jossa se toimii lepotilassa kunnes jokin aktivoi viruksen. Aktiivi tai puhjennut virus esiintyy rakkuloina ja kipeinä haavaumina.

On olemassa monia syitä herpeksen puhkeamiseen, kuten suora kontakti auringonvalon kanssa. Muita syitä herpeksen heräämiseen ovat stressi, unen puute, kuukautiset, flunssa tai muita kehon immuunijärjestelmää heikentäviä vaikutteita.

Jos kärsit toistuvasta herpesoireilusta suosittelemme lukemaan osion ennaltaehkäisy & hoito, jossa toivottavasti saat apua herpesoireilun hallitsemiseen.

Mihin herpesvirus puhkeaa?

Kun olet saanut herpestartunnan joka on puhjennut aktiiviseksi, ei sinulla varmasti ole epäilystäkään siitä, milloin uusi tartunta on tuloillaan. Aggressiivisen herpeksen ensioireita ovat kuumotus, pistely ja kihelmöinti, jonka jälkeen iholle ilmaantuu hyvin nopeasti nestemäisiä rakkuloita, jotka rikkoutuessaan muodostavat erittäin kivuliaita haavaumia. Jos sinulla on HSV-1 virus, olet todennäköisesti saanut rakkuloita ja haavaumia huulten ympärille ta muualle kasvoihin, kuten nenään, silmiin tai leukaan. Jos sinulla on HSV-2 (sukupuoliherpes), olet todennäköisesti saanut oireita sukuelimiin, reisiin tai peräaukon ympärille.

Jälkimmäinen on usein huomattavasti kivuliaampi kuin kasvoilla esiintyvä herpes, mutta sukupuoliherpes on helpompi peittää kuin kasvoilla näkyvät oireet. Lue lisää HSV-2 täältä.

Aktiivisen herpeksen huono ajoitus

Herpeksen puhkeamiselle on tuskin koskaan hyvää ajankohtaa, mutta valitettavasti herpeksellä on tapana aktivoitua tai puhjeta ikävästi erittäin huonolla ajankohdalla. Herpeksen puhkeaminen näkyy kasvoilla aina silloin, kun sitä yritetään kovasti vältellä – esimerkiksi tärkeissä juhlissa, työhaastattelussa tai lomamatkalla, jolloin mielellään otetaan paljon kuvia.

Virus vaikuttaa myös yleiseen hyvinvointiin ja aktiivinen herpesvirus aiheuttaa rakkuloiden ja haavaumien lisäksi kipua, väsymystä ja voimattomuutta.

Syitä herpeksen aktivoimiseen on monia, mutta usein stressi ennen tärkeää tapahtumaa on omiaan aiheuttamaan herpeksen puhkeamisen.

Siksi onkin tavallista että herpes aktivoituu esimerkiksi lomalla, jolloin stressitaso on toivottavasti matalampi.

Huuliherpes (Herpes Labialis).

Olen saanut huuliherpeksen – mitä minun tulee tehdä?

Jos epäilet tai tiedät varmasti että olet saanut herpesviruksen ja huomaat viruksen ensioireita, jotka ovat kihelmöinti, pistely tai kuumotus, on tärkeää että reagoit alustaviin oireisiin ennen kuin tauti ehtii kunnolla aktivoitua ja puhjeta rakkuloiksi.

Herpeksen puhkeaminen voidaan estää panostamalla omaan hyvinvointiin ja keskittymällä immuunijärjestelmän vahvistamiseen.

Yritä rauhoittaa oma keho, ottaa hieman rauhallisemmin ja antaa keholle ja mielelle taukoa. Keskity siihen että saat tarpeeksi lepoa ja nukut hyvät yöunet.

Popsi C-vitamiinia ravintolisänä tai hedelmien muodossa.

Tee herkullinen smoothie inkivääristä, kurkumasta ja sitruunasta.

Tai kokeile jotain lääkeaineita, joita suosittelemme ja jotka löydät verkkokaupastamme täältä.

Lue lisää ennaltaehkäisystä ja hoidosta täältä.

Huuliherpes hallintaan

Monet kuvittelevat että herpeksen ehkäisemiseksi ei ole kovin paljon tehtävää, mutta viruksen puhkeamista voi monin tavoin ehkäistä itse.

Kun olet käynyt lääkärillä verikokeessa ja olet saanut vahvistuksen siitä, että sinulla on herpesvirus, suosittelemme vierailemaan osiossa “ennaltaehkäisy ja hoito”, jossa voit lukea lisää siitä, kuinka voit ennaltaehkäistä herpesviruksen aktivoimisen ja puhkeamisen sekä välttää ikäviä rakkuloita ja haavaumia. Jos sinulla kuitenkin on jo puhjennut herpes, saat lisätietoa ja ohjeita kuinka viruksen aktiivi aikaa voi lyhentää ja kuinka herpesoireiden paranemista voi nopeuttaa.

Lapset ja huuliherpes

Monet 1-5 vuotiaat lapset saavat HSV-1-tartunnan varhaisessa iässä, jolloin he ovat ahkerasti maistelemassa kaikkea ja koskemassa kaikkea, joten siksi on vaikea ehkäistä tulehduksia ja herpes simplex-virusta.  Lue lisää tartuntariskeistä, oreista ja muista käytännön ohjeista lapsiin ja huuliherpekseen liittyen täältä.

YLEISIMPIÄ VÄÄRINKÄSITYKSIÄ HSV-1 HERPESVIRUKSESTA